„Tyrėjo diena“ Veisiejų gimnazijoje

 Vasario 13d.  Veisiejų gimnazijoje vyko netradicinė ugdymo diena- „Tyrėjo diena“. Mokykloje buvo pristatytas respublikinis projektas Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas, II etapas“, kurį vykdo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Vienas iš projekto tikslų- suburti jaunuosius tyrėjus ir tobulinti jų  mokslinio darbo įgūdžius.

Netradicinio ugdymo dienoje dalyvavo ir Lazdijų r. Šeštokų mokyklos gabūs ir besidomintys gamtos mokslais 6-11 klasių mokiniai, kurie dalyvavo 3 paskaitose. Mokiniai turėjo išskirtinę progą pabendrauti su mokslininkais, susipažinti su fizinių, biomedicinos, technologijos mokslo sričių tyrimais ir moderniausia moksline įranga.

Užsiėmimą „Greitaveikė filmavimo kamera“ vedė G. Meškauskas, kuris supažindino mokinius su filmavimo kameros sandara, kamerų įvairove, paaiškino, nuo ko priklauso filmuotos medžiagos kokybė. Mokiniai stebėjosi greitaveikės filmavimo kameros privalumais filmuojant ypatingai greitus reiškinius ir juos stebint sulėtintai. Visus nustebino reiškinių detalės, kurių paprastai žmogaus akis nespėja pamatyti. Pavyzdžiui, stebėjome, kas vyksta su vandens ar rašalo lašu, kuris nukrenta į dubenį su vandeniu, kaip sprogsta balionas.

Paskaitoje „Biomechanika ir judesių registravimo sistema“ lektorius G. Gaidulis paaiškino, kaip gyvūnų kūno sandaros ar judesių privalumai yra pritaikomi mechanikoje. Lektorius pačią naujausią informaciją pateikė apie galūnių protezus, paaiškino jų veikimo principą. Mokiniai turėjo galimybę išbandyti žmogaus judesio fiksavimo įrangą: stebėjo, kaip fiksuojami žmogaus judesiai ir analizuojami kompiuterinių programų, kaip kuriami animaciniai filmai. Lektorius aiškino, kaip tokie prietaisai tarnauja tobulinant sportininkų judesių atlikimo techniką bei siekiant geresnių sportinių rezultatų.

Bene didžiausią įspūdį mokiniams paliko paskaita mobiliajame planetariume „ Mes ir visata“, kurioje stebėjo dangaus objektus, sužinojo, kokią žalą gali padaryti su Žeme susidūręs asteroidas, susipažino su žvaigždynais. Paskaitą planetariume vedė lektorius S.Lovčikas.

 „Tyrėjo dienos“ renginys- tai ne tik galimybė gauti įdomios informacijos, susipažinti su mokslo naujovėmis, naujausia moksline įranga, bet ir pažintis iš arčiau su mokslininko profesija. Lektoriai skatino mokinius stebėti supančią aplinką, kelti hipotezes, ieškoti atsakymų į klausimus, prisidėti prie mokslo pažangos. Dėkojame Veisiejų gimnazijai ir mokslininkų komandai už galimybę dalyvauti tokio pobūdžio renginyje.

„Genijus yra 1 procentas talento ir 99 procentai sunkaus darbo“- Albertas Einšteinas.

 

Jurgita Vaičeskienė, Šeštokų mokyklos pavaduotoja ugdymui, biologijos mokytoja

Komentavimo galimybė išjungta.