Lietuvių kalbos olimpiada

Bene daugiausiai dalyvių dėmesio sulaukė lietuvių kalbos olimpiada

2014 m. sausio 21 dieną Lazdijų r. Šeštokų mokykloje vyko lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados mokyklinis etapas. Džiugu, kad renginyje dalyvavo ir savo žinias pasitikrinti norėjo nemaža dalis vyresniųjų klasių mokinių – iš viso 24 jaunuoliai iš 9–12 klasių. Visi mokiniai buvo suskirstyti į dvi amžiaus grupes: 9–10 klasių ir 11–12 klasių.

Olimpiados užduotys buvo tikrai sudėtingos, reikalavo ne tik gilesnių žinių, nei įprasta demonstruoti pamokų metu, bet ir loginio mąstymo, gebėjimo lyginti faktus ir iš to daryti išvadas. Pirmąją olimpiados užduočių dalį sudarė testas. Atlikdami šią užduotį mokiniai turėjo atsakyti į klausimus, išnagrinėję tekstus nustatyti jų autorius ar kalbininką, apie kurį rašoma ištraukoje. Kadangi  2014-ieji metai paskelbti K. Donelaičio metais, žinoma, kelios užduotys buvo susijusios ir su šia iškilia asmenybe.

Antroji olimpiados dalis – teksto kūrimo darbas. Dalyviai privalėjo parašyti esė. Vyresnieji rašė esė tema „Ar širdis ir jausmai iš tiesų prieštarauja protui?“, o jaunesnieji – „Vienatvė – ir draugas, ir priešas“. Džiugu, kad rašto darbuose atsiskleidė gilios ir meniškos mokinių mintys.

Pasibaigus žinių patikrinimui skirtam laikui, beveik visi kalbinti mokiniai džiaugėsi turėję galimybę pasitikrinti žinias, tačiau teigė, kad užduotys buvo labai sunkios. Na, bet olimpiada nuo įprasto kontrolinio darbo juk tuo ir skiriasi, kad pateikiamos gerokai sunkesnės užduotys. Vieni mokiniai buvo patenkinti savimi, kad atliko visai nemažai užduočių, kiti šiek tiek nusiminę, nes jautė padarę ne viską, ką galėjo.

Na, pagaliau mokyklinis lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados turas baigtas. Mokiniams beliko kantriai laukti rezultatų, o vertintojos stengėsi kuo greičiau juos pateikti. Geriausiai mokykliniame ture pasirodžiusieji dalyvaus rajoniniame olimpiados ture. Kas žino, galbūt ir ten mūsų mokiniams gerai seksis ir kas nors atstovaus Lazdijų rajonui respublikoje?..

Taigi,  paskutinėmis sausio dienomis jau turime rezultatus  ir galime sveikinti mokyklinio etapo nugalėtojus: Augustiną Babarską, 10 klasės mokinį, bei 11 klasės atstovę Ritą Matulevičiūtę. Linkime jiems kuo didžiausios sėkmės rajoniniame lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados etape. Taip pat reikia paminėti ir kitus mokinius, vertus pagyrimo: Nedą Armalytę, Daivarą Dadurką, Vaidą Juodeškaitę, Vaidą Maculevičių, Gintarą Svetlauską, Rytę Šertvytytę ir Karolį Valčecką iš 9 klasės, Vitaliją Adomaitytę, Agnę Bernatonytę, Eglę Juodeškaitę ir Gražvilę Vasiliauskaitę iš 10 klasės, Urtę Vajavudzkaitę, Aurą Armalytę, Ievą Valentukonytę, Laurą Pakruopytę, Odetą Rudzevičiūtę, Ievą Valentukonytę, Agnę Šimeliauskaitę iš 11 klasės, Ričardą Juknevičių, Andrių Anceravičių, Ernestą Pajaujytę, Miglę Rutkauskaitę ir Artūrą Reikertą iš 12 klasės.

 

Komentavimo galimybė išjungta.