Projektas ,,Žalių idėjų mokykla”

  Lazdijų r. Šeštokų mokykla dalyvauja projekte „Žalių idėjų mokykla“, kurio tikslas sukurti kompleksinę informacijos sklaidos ir švietimo aplinkos apsaugos klausimais programą ir ją įgyvendinti, siekiant gerinti bendrojo ugdymo mokyklų bendruomenių informavimą ir švietimą aplinkosauginėmis temomis. Šeštokų mokykla- viena iš 5 Lazdijų r. mokyklų, dalyvaujančių šiame projekte. 2013-10-30 šeštų-dvyliktų klasių mokiniai kartu su biologijos mokytoja J. Vaičeskiene ir mokyklos direktore, istorijos mokytoja  M. Januškevičiene vyko į ekskursiją Kaune. Vienas iš ekskursijos tikslų- susipažinti su Kauno Botanikos sodo įkūrimo istorija, retais, išskirtiniais augalais tiek atviroje sodo erdvėje, tiek oranžerijose, naujai įkurta bioenerginių augalų kolekcija. Projekto „Žalių idėjų mokykla“  dėka mokiniai turėjo nemokamą ekskursiją po Kauno Botanikos sodą. Botanikos sodo gidė mokiniams pristatė Japoninį puošmedį, kuris mokinių dėmesį patraukė švelniu karamelės kvapu. Šio medžio lapai jau senovėje damų buvo naudoti vietoj kvepalų. Dviskiautis ginkmedis- retas, reliktinis, dekoratyvus ir vaistinis augalas, kurio lapai šiandien naudojami atmintį gerinančių preparatų gamybai.  Pasirodo, tai augalas, iš kurio gaminami preparatai, mokiniams puikiai žinomi iš televizijos ekranų.  Kauno Botanikos sodo pasididžiavimas- Geltonžiedis tulpmedis, kuris dar neseniai augo tik keliuose Lietuvos parkuose. Vienas vertingiausių Botanikos sodo oranžerijoje auginamų augalų- Kilnioji volemija. Ją Botanikos sodo specialistė pristatė kaip reliktinį, dar priešistoriniais laikais Australijoje augusį augalą. Parko teritorijoje mokinių akį patraukė naujai įrengtas vabzdžių namelis. Atskirą istoriją Botanikos sodo darbuotoja papasakojo apie žymią lietuvių kilmės pasaulinio garso antropologę, gamtosaugininkę, žymiausią orangutangų tyrinėtoją ir globėją, biologijos mokslų daktarę Birutę Galdikas. Šios mokslininkės garbei Kauno Botanikos sodas pasodino ąžuolyną, kuriame pasodinti iš seniausių Lietuvos ąžuolų gilių išauginti ąžuoliukai.

Bioenergetinių augalų kolekcijos pristatyme mokiniai sužinojo augalų rūšis, auginamas energijos gavimo tikslais. Dalis jų- mokiniams buvo gerai žinomos- kvietrugiai, rapsai, kukurūzai, cukriniai runkeliai. Kitos rūšys nustebino mokinius savo praktinio panaudojimo galimybėmis, pavyzdžiui,  Pluoštinės dilgėlės, Pluoštinės kanapės, Drambliažolė ir kiti augalai.

Antras ekskursijos tikslas- susipažinti su Kauno IX forto Naujojo ir Senojo muziejaus ekspozicinėmis temomis. Mokiniai dalyvavo edukacinėje pamokoje „Holokaustas Kauno IX forte II-jo pasaulinio karo metais“, atliko grupėse praktines užduotis, susipažino su nacistinės Vokietijos politika žydų tautybės žmonių atžvilgiu, sužinojo apie Holokausto reiškinį, Holokausto aukas, nužudytas IX forte, statistiką.

Mokiniai lankėsi IX forto požemiuose. Muziejaus gidė supažindino su Kauno tvirtovės gynybinių įtvirtinimų savita karine architektūra, to meto ginkluote, požemiais ir juose eksponuojamais I ir II pasaulinių karų patrankomis ir amunicija. Taip pat mokiniai apžiūrėjo teritoriją, kurioje buvo sušaudyti žmonės, bei memorialinį  paminklą aukoms atminti.

Jurgita Vaičeskienė, pavaduotoja ugdymui, biologijos mokytoja

Komentavimo galimybė išjungta.