Diana Nausėdienė minint Marijos Gimbutienės šimtmetį: ji žvelgė į savo tapatybę atvirai ir giliai

Antradienį Prezidentūroje vyko Marijos Gimbutienės šimtmečiui skirta konferencija „Stiprybės semiuosi iš Lietuvos“, inicijuota ir globojama ponios Dianos Nausėdienės.

2021-ieji, Lietuvos Respublikos Seimo sprendimu, paskelbti M. Gimbutienės metais. Ši sukaktis minima ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje – 2021-uosius šios iškilios mokslininkės metais taip pat paskelbė ir UNESCO.

„Išskirtinis M. Gimbutienės bruožas – gebėjimas žvelgti į savo tapatybę atvirai ir giliai, rodyti pasauliui savosios kultūros stiprybę ir unikalumą, visomis išgalėmis įveikiant sunkiausius likimo išbandymus: karą, emigraciją, nepriteklius. Tai istorija moters, nebijojusios imtis nei sunkaus fizinio darbo, nei giliausių intelektualinių paieškų vardan lietuvybės išsaugojimo tuomet, kai Lietuvos valstybė egzistavo tik kaip nereali svajonė“, – sveikindama konferencijos dalyvius sakė Diana Nausėdienė.

Konferencijos dalyvius taip pat sveikino švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, sveikinimo žodį perdavė JAV gyvenanti M. Gimbutienės dukra Živilė Gimbutaitė.

Virtuali konferencija „Stiprybės semiuosi iš Lietuvos“ –  https://www.youtube.com/watch?v=dPYmkvrDzzE

Informacinis partneris – LRT.lt.

Prisidėdamas prie žymios mokslininkės ir lietuvės pagerbimo bei atminimo, Valstybės pažinimo centras skelbia konkursą I–IV gimnazijos klasių mokiniams „Stiprybės semiuosi iš Lietuvos“.

Konkurso užduotis – parašyti laisvos formos rašinį (esė) arba refleksiją ir savo darbe atspindėti asmeninį santykį su lietuviškąja tapatybe, Tėvyne, baltų kultūra. Galima laisva temos „Stiprybės semiuosi iš Lietuvos“ interpretacija arba rašymas per požiūrį į M. Gimbutienės asmenybę, darbus, jos idėjas, pasaulėžiūrą. Daugiau informacijos apie konkurso reikalavimus rasite čia.

Konkurse kviečiu sudalyvauti ir mūsų mokyklos mokinius.

Bibliotekininkė Alma Vaišnienė

Komentavimo galimybė išjungta.